Jos albumin ensimmäinen puoli on tätä ensimmäistä kertaa kuunnellessa ikäänkuin lämmittelyä, niin kääntöpuoli saa sitten dieselin täyteen vauhtiin ja tulos on upeaa kuunneltavaa. En selittele enempää, tämä kannattaa kuunnella, paitsi sen verran selittelen, että basisti Gary Thain, joka soitti myöhemmin Uriah Heepissa, vetelee loppupuolella hienoja Easy Living bassokuvioita. Se on se rusina pullassa, joka saa hymyn huulen tienoille, ihan positiivisessa mielessä. Musiikki on big bandin tukemaa jazz-progea ja paikoin aivan hunajaa.
Saturday, May 28, 2011
Friday, May 20, 2011
Gulliver - Raisiossa.. eiku Paraisilla ollaan (1976)
Eiku jos oikeesti ollaan, niin ollaan Länsi-Turunmaalla ja jos olet vähän typerys, etsit kirpputoreilta vanhoja vinyyleitä, on toukokuun lopun kuuma perjantai olet juuri aloittamassa ulkoruokintakautta, ilmahan on mitä hienoin ja nurmikko kukkii niin ettei raaskisi leikata, niin osta ihmeessä tämä, mikäli kohdalle sattuu ja mieluummin hieman ylihinnoiteltuna ja jos joukossa on vielä pari hyppypomppua, mitkä eivät Vexi Salmen sanoituksia senpuoleen ainakaan heikennä, niin ei muutakuin leijonafiiliksellä ja Gulliver himaan. Ylätenorilla mennään kuunnellen voikukan kukintaa ja myyjän naurun universaalia kaikua laitettuaan vahingon onnistuneesti kiertämään. On muuten huono levy!
Thursday, May 19, 2011
Wednesday, May 18, 2011
Colosseum - Daughter Of Time
Colosseum on ja varsinkin sen albumi "Valentyne Suite" on minulle ihan ykköskamaa. Siihen on sekä pelkästään musiikilliset että nostalgiset syyt. "Daughter of Time" ei korvissani yllä Valentynen tasolle, vaikka on erinomainen levy toki sekin. Syinä ovat alkuun välittyvä liika yrittäminen ja takakireys, keskiosan rättätättä tilulilu urkutemppuilu, joka loppua kohden vaihtuu ideoiden ehtymisen myötä standardijammailuun, päätyen lopulta yhdentekevään kahdeksanminuuttiseen live-rumpusooloon. Levy on hyvä, mutta jotain jää uupumaan. Tekemällä tehdyn fiilis valitettavasti välittyy. Länkkärielokuvan soundtrackiakaan tästä ei saa. Ennio teki sen paremmin.
Friday, May 6, 2011
Man - Welsh Connection (1976)
Onko tämä Se Man? On, mutta kovin erilaista kuin kaikki aiempi. Mikäli muistan oikein. Welsh- Connection etenee Pink Floyd vauhtia ja omaa Pink Floyd-vaikutteita jollain tasolla. En ensikuulemalla oikein päässyt jyvälle levyn ideasta, mutta tämä on niitä tapauksia, joille kannattaa antaa toinenkin tilaisuus. Pink Floyd ja Steely Fagen samassa tuubissa.
Gong - Expresso II (1978)
Uskomattoman hieno levy. Laitapas ruokalistalle toiveraaka-aineiksi Zappa, Mahavisnu, Weather Report ja Return to Forever, pyydä gordonia ystävällisesti laittamaan sinulle jotain missä kaikki nuo mainitut maistuvat erikseen. Tässä on tulos. Se ei suinkaan ole tunnistamattomaksi jauhautunuttta mössöä, kuten voisi luulla, jos ei tunne Gordonia, vaan kaikkea parasta samalla lautasella, gourmet musiikkia sielulle ja sitä kautta myös keholle. Rakastan kuunnella hyvää ksylofonin soittoa ja tässä sitä on kuin hunajaa suoraan kennosta. Hienot Zappa -riffit ja -juoksutukset seuraavat toinen toistaan ja minulle ne ovat kuin tuoretta uutta Zappa-kamaa vuodelta 1978. Yhtäkkiä palaan taas teini-ikään, aikaan jolloin löysin Zappan ja myös tämän tyylisen musiikin noin yleensä, enkä siitä koskaan päässyt eroon, vaikka välillä pari-kolmekymmentä vuotta yritin. Jos joku nyt luulee, että minä luulen, että tällä albumilla on jotain tekemistä Zappan kanssa sinänsä, niin kerron että ei ole, paitsi että kokoaa yhteen Zappan ja Ruthin parhaat palat ja laittaa paikoin inhottavan ylimielisesti paikoin jopa hieman paremmaksi. Parasta Zappalla olivat ne ruuhkapaikat, joissa eri soittimet ikäänkuin kohtaavat yhdessä akustittomassa nurkassa ja tuloksena kaiken järjen mukaan pitäisi olla pelkkä kaaos, ja Zappa hoitaa nuo paikat niin että yhteentörmäyksen ja kaoottisen ketjukolarin sijasta syntyy yksi ehjä hieno hetki ja nuotti. Viulisti kuulostaa samalta kuin J-L Ponty Zappan Overniten Fifty-Fiftylla. Xylofonisti leikittelee melkein kuin Ruth Apostrophen DETYS -kappaleessa ja voisin vaikka vannoa, että Cobhamkin on mukana. Expresso II on paras kuulemani Gong-albumi ja paras Zappa-albumi sen jälkeen kun mies itse alkoi tehdä outoa diskomusiikkia.
Savage Grace - 2 (1971 Reprise)
Savage Grace on niitä bändejä, jotka eivät genrensä puitteissa lyöneet itseään läpi, vaikka talenttia oli. Tärkein syy tuohon lienee se, ettei tasaisesta materiaalista ainakaan tällä levyllä nouse yksikään lintu lentoon. Jotain tässä puuttuu, vaikka kaikkea on SG on hyvä bändi. Musiikki ei ehkä ole kaikin osin täysin aidosti omaa. Albumin päättävä pitkä biisi on hämmentävä. Luulen kuulevani siinä tulevaa Queenia siellä täällä. SG ei ole ihan tavallista suoraviivaista hard rock valtavirtaa. Musiikin monivivahteisuus antaa oikeuden käyttää sanaa progrock.
Subscribe to:
Posts (Atom)