Wednesday, June 22, 2011
Wally - Wally (1974)
http://www.youtube.com/watch?v=D3syNalVx60
Lyhyesti kuvaten Wallyn musiikki on progressiivista rokkia, rohkeasti ympättynä Amerikkalaiseen countryyn. Kolmetoistaminuuttinen Pink Floyd -tyylinen "To The Urban Man" on albumin hienoin biisi. Soittimista löytyy tavanomaisten lisäksi mm. harpsichord, mellotron, hammon organ, electric violin. Levyn on tuottanut Rick Wakeman ja kyllä hänen vaikutuksensa kuuluu varsinkin soundimaailmassa. Yllättävän hyvä Englantilainen progebändi, joka ei edennyt suuremman yleisön tietoisuuteen asti. Jotkut näyttävät vertaavan tätä yhtyeisiin Strawbs ja Barclay James Harvest.
Brownville Station - Sama (1977 Private Stock)
Poimin tämän vinyylin hiljattain koska minulle oli jäänyt bändi jostain syystä mieleen 70-luvulta. Nyt ymmärrän syyn: BS on suoraa ja korutonta boogierokkia, joka toimii puhdistautumismusana progen, psychen ja muun fuusion iänikuisen aivoplakkitöhnän vastavoimana, siinä missä vaikkapa Status Quokin. Oliko BS:lla 70-luvulla jokin hitti, joka jätti bandin muistiin? Ps. Joo.. Taisi olla "Smoking in the Boys Room" eli Röökillä Poikien Vessassa.
Country Joe And The Fish - C J Fish (1970 Vanguard)
Roger Cook - Meanwhile back at the World (1972 Kama Sutra)
Olipa positiivinen yllätys tämä minulle entuudestaan tuntematon Cook. Albumi on alusta loppuun tyylikästä s-sw-musaa erittäin ammattimaisen taustaporukan tuella. Ja kun kansikuvan on kaiken lisäksi ottanut joku Hipgnosis-firman oppipoika, niin se in piste iin päälle. Luulin kaveria ensin amerikkalaiseksi, lähinnä Kama Sutra -levymerkin perusteella, mutta hän onkin alunperin englisman joka sitten muutti toispuolmert ja asunee tätänykyä Tenneseessä. Hakekaa itse loput netistä, jos kiinnostaa taustat. Musiikki on tyylikästä ja taustalla laulaa mm. hiljattain edesmennyt Leslie Duncan, joka lauloi myös Pink Floydin Dark Side of the Moon albumilla ja on toki tehnyt pari ok soololevyäkin. Näitä kaikenlaisia pieniä yhteyksiä on kiva bongailla, vaikka ne samantein taas unohtaisinkin. Vaikka työmuisti välillä pätkiikin, niin kovalevy on edelleen kunnossa.
Tuesday, June 14, 2011
David Bowie - Hunky Dory (1971)
Genesis - Trespass (1970)
Monday, June 13, 2011
Mountain - Twin Peaks (1971)
Lou Reed - Rock'n Roll Animal (1974)
Jos tämä on rock'n rollia, niin sitten pidän rockn rollista. Kyllä tämä on paljon muutakin, välillä ollaan progen rajamailla ja kaksi kitaristia intoutuvat soittamaan välillä siihen tapaan että saa hakea. Tästä jää erittäin hyvä jälkitunne. Tyylikästä ja tasapainoista musiikkia toistuvaan kuunteluun. Pentti soittaa muuten rumpuja.
Arcadium - Breathe Awhile (1969)
Jade Warrior - Last autumn's Dream (1972 Vertigo / Akarma)
Saturday, June 11, 2011
Appaloosa - Appaloosa (1969 CBS)
Hieno levy! Näitä positiivisia yllätyksiä sattuu onneksi kohdalle aina silloin tällöin. Appaloosan musiikkia on vaikea verrata mihinkään. Onhan se pääosin kevyehköä poppia ja folkia muutaman jazzahtavan osuuden kera, mutta soundi- ja sävellysmaailmoisssaan sen verran omaperäistä, että se pomppaa vuoden 1969 musiikissa selkeästi esiin. John P Compton on vasta teini-ikäinen säveltäessään kaikki albumille päätyneet kappaleet. Soitinvalikoimassa kuuluvat tavallisten pakollisten lisäksi mm. saxofoni, cello, viulu, vibrafoni, oboe, piano, urut ja sea gulls. Sea gulls?! Laulajan (Compton) ääni ja laulutapa ovat hyvin miellyttävät. Bändin neljän varsinaisen jäsenen lisäksi levyllä soittaa mm. sen tuottanut Al Cooper. Takakannen evästeeestä voi lukea että Appaloosa oli käännytetty useaan kertaan takaisin heidän pyrkiessään materiaalinsa kanssa levy-yhtiöiden puheille, ennenkuin Cooper sattui kohdalle. Olisi ollut sääli jos tällainen musiikki olisi jäänyt julkaisematta. Jotkut puhuvat Appaloosan kohdalla yhtäläisyyksistä Nick Draken musiikkiin ja kun nyt virkistän kuulomuistiani niin oikeassa ovat, ainakin osittain jollain tasolla.
Jethro Tull - A Passion Play (1974 Chrysalis)
Southwind - Ready To Ride (1971 Blue Thumb)
Soutwindillä on myös psykedeelinen juuristonsa, vaikka tässä sen monivuotisen maavarresta nouseekin enimmäkseen Los Angeleslaista maaseutumusiikkia. Osa musiikista on live at Fillmore West. Yleisöä on saapunut paikalle kohtalaisesti, jotta ovat varmaankin saaneet kokoon keikkakuorma-autonta hinauskulut. Zappa soittaa luultavasti juuri samaan aikaan East -puolella Fillmorea. Kahden ensimmäisen kappaleen jälkeen homma tosin muuttuu totaalisesti ja ollaan mainitsemillani juurilla eli psychpohjalla hendrixtyyliin. Toinen puoli alkaa reippaalla rocknrollilla, sitten jatketaan melodisella kantripopilla ja rootsrokilla. En tiedä viittaako albumin nimi kansikuvatytön kuvanottohetken tunnetilaan. Ei silti että edes haluaisin tietää.
Sunday, June 5, 2011
Eero Koivistoinen - 3rd Version (1973 Porter Records)
Kirjoitin tästä ensin melko kärkevän arvion, mutta kuunneltuani levyn useaan kertaan alan vasta ymmärtää sen arvon. Onhan sen musiikilliset mallit melko suoraan otettuja, kuin taitava maalari joka osaa matkia ja samalla tehdä uutta. Ei liene reilua puuttua liikaa asian tuohon puoleen ja tarkemmin kuunnellen oma skandinaavinen sormenjälki on kuultavissa läpi suurimman osan kiekkoa. Levy paranee sitä soittaessa, mikä on erittäin hyvä lupaus.
Subscribe to:
Posts (Atom)